Saturday, September 21, 2013

Paberiga pagar-kondiiter ehk koolist ja eksamitest

Kolm aastat pagar-kondiitri õpinguid Pärnumaa Kutsehariduskeskuses on nüüdseks selja taga . Ülimalt vahvad kooliaastad olid toredate klassikaaslaste ja õpetajatega. Ma olen ülirahul, et ma tegin otsuse selle kooli ja selle eriala kasuks, sest alguses oli täitsa teised plaanid. Küpsetamispisiku sain külge emalt, kes armastab samuti palju küpsetada. Siis olid teemaks muidugi lihtsad koogid ja muffinid ning selleks ajaks olin juba avastanud ka trühvlite ja kommide põneva maailma. Seega, kui tuli otsus Pärnu kutseka kasuks, ei olnud meelepärast eriala raske valida. Sel aastal kui meie grupp alustas, oli valinud koolil ka uus ja uhke maja koos koka- ja kondiitriköökidega. 
Iga aasta saime olla 5 nädalat välispraktikal. Esimesele kursusel valisin kohaks kohvik Florinda Paikusel. Esimeseks välispraktikaks ja kogemuseks hea väike koht, kus sai harjutada nii pagari- kui ka kondiitritoodete valmistamist. Teisel aastal sooritasin välispraktika Elleni Pagariäris. Sellega sai ära proovida pagarite ja kondiitrite varased tööpäevahommikud. Ettevõtte sortiment oli üsna suur, seega sai valmistada palju erinevaid tooteid.  Kolmandal kursusel võtsin praktika ette Tallinnas Europagaris. Selle praktikaga sai näha, kuidas toimib suurettevõte ja selle töö.

Kooli lõpetamiseks pidime tegema kirjaliku eksami ning nii pagari kui ka kondiitri praktilise eksami. Kõik eksamid sain sooritatud hindele 5.

Pagari praktilise eksami piruka või saiakese retsepti tõmbasime loosiga. Minule juhtus Viini sai martsipanikreemiga, millel on peal puuviljad ja želee.  Taignaks pidime käsitsi valmistama kihistatud pärmi-lehttaigna. Kreemiks oli retseptis märgitud martsipanikreemipulber, mis tuli segada veega. Pealt tuli kaunistada maasikate, virsikute ja kiividega ning neile peale panna želee.


Kondiitrieksam sisaldas endas kahte osa: kirjalikku tööd kodus ja tordi valmistamist. Tordi tingimusteks oli, et tordi kaal on 1,5 kg, on kasutatud kahte erinevat põhja, kahte erinevat kreemi ning on vähemalt viis erinevat kaunistuselementi. Kirjalik töö sisaldas endas tordi teema ja retsepti välja mõtlemist, tordipõhejndust, kalkulatsioonikaarti, tehnoloogilistkaarti, kalorsuse tabelit, töökäiku, töövahendite loetelu, tordi läbilõike joonist ja kokkuvõtet. Lisaks tuli esitada ka eksamikomisjonile kõne oma tordi tutvustuse ja kirjaliku töö kohta. (Need teised on lõputordi proovitegemised - ühel harjutatud koerapead ja teisel on proovitud teistsuguseid ääri kui päris tööl tulid.)

Tordi teemaks valisin tort sõbrale, sest pean oma sõpru väga olulisteks ja lisaks sain sellega ühendada ka enda kaks kõige tähtsamat hobi - küpsetamise ja koeranduse. Maitselt tuli mustsõstra ja šokolaadiga. See idee tuli sellest, et otsisin ühe tordi jaoks mõtteid ja  leidsin netis kolades ühe mustsõstrakreemi retsepti ja otsustasin katsetada. Et tort ikka huvitavam tuleks pidasin õigeks mustsõstra hapukusega kombineerida piimašokolaadikreemi. See tort tuli tõsiselt hea ja kui ma tavaliselt torte ise enam ei taha ega söö, siis seda sai täitsa mitu tükki söödud. Seega tuli selle põhjal ka otsus, et sama retsepti lõputordis kasutada. Alguses tegin mina need brownie põhjadega ja plaan oli ka lõputordis šokolaadipõhju kasutada, aga ei saanud kahjuks nendega torti kaalu. Põhjadeks olid liivataigna- ja biskviitpõhi. Liivataigna peale oli määritud keedetud mustsõstramoos, biskviidi vahel oli tarretunud mustsõstravaht, pealt kaetud piimašokolaadivahuga. Kaunistuseks plaanisin suhkrumassist cavalier king charles spanjelit, sest kuna tort oli mõeldud sõbrale, siis tänu koertele me üldse tutvusime. Äärtele panin alla riivitud piimašokolaadipuru ja valgest šokolaadist tehtud kondid. Päris keeruline oli tegelikult leida viis erinevat kaunistuselementi ja seda siduda koerandusega. Seega läksin lihtsama vastupanu teed ja tegin kõrvale veel nartsissid ja lehed. Ausalt öeldes täiesti rahule oma tordiga ei jäänud - suhkrumass kleepis ja oli vedel, seega ei tulnud ka koerapea nii ilus kui oleks pidanud ja need lilled olid natuke mööda seal tordil. (See on nüüd see tagantjärele tarkus.)





Ja kuna enda lõpetamise puhul on natuke nadi endale torti lauale teha, siis see minu soovitud tort on valmistatud õe poolt. Tort ise on Ferrero Roche kommide põhimõttel ehk palju šokolaadi, pähkleid ja vahvleid. Väga mõnus šokolaadihunnik värskete maasikatega oli.



Suvel töötasin ökokohvikus Mahedik. Olin nii abikokk kui ka kondiiter. Väga sobiv koht minule, sest kasutatakse eestimaist ja taludest tulnud kaupa ja ei kasutata mingeid pulbreid ega muud keemiat. Nüüd edasi ootab mind eest minek Tartu Kutsehariduskeskusesse õppima toiduainete tehnoloogiat kondiitritehnoloogia suunaga ehk täiendõpe kondiitritele. Proovin ka blogis natuke koolist ning praktikast pajatada. Tunniplaani järgi tõotab tulla väga põnev värk. :)

No comments:

Post a Comment